dinsdag 9 augustus 2016

(on)Begrip

Sinds ik met mensen praat over Asperger en mijn ervaringen daarmee, merk ik één ding dat mij wel eens kan frustreren. Wat namelijk regelmatig gebeurt is dat mensen uit vriendelijkheid, uit medeleven, uit herkenning of soms uit onkunde of zelfs onwil om het te begrijpen dingen zeggen als "ja, dat heb ik ook wel eens" of "ik herken dat wel, mijn zus heeft dat ook" of "ja, maar dat is heel menselijk joh!". Of de reden achter deze uitspraken nu positief of negatief is, het heeft eigenlijk allebei één uitwerking; dat ik me niet serieus genomen voel, dat ik het gevoel heb dat de kracht en waarde uit mijn woorden wordt gehaald en dat hoe ik dingen ervaar niet volledig gezien wordt door de ander. Wat me soms dan ook weer het gevoel geeft dat ik me aanstel of teveel bevestiging zoek, terwijl ik wéét dat ik wat ik zeg echt meen. Vaak probeer ik het dan verder uit te leggen, maar het is moeilijk de juiste woorden te vinden of om mijn energie in het gesprek te blijven steken. Soms wordt ik dan chagrijnig of gewoon stil, uit frustratie of moedeloosheid.
Ik had het hier vanmiddag over met mijn behandelaar en zij zei dat er inderdaad een duidelijk verschil is tussen hoe de meeste mensen dingen ervaren en hoe autisten dingen ervaren. Autisten beleven de dingen waar zij last van hebben heel intens, er is een duidelijk niveauverschil daarin met neurotypische mensen. Een andere cliënt van haar zei het als volgt; het is het verschil tussen ergens moeite mee hebben en ergens echt problemen mee hebben. De gemiddelde mens mag de dingen die hij herkent in Asperger, zoals moeite met lichaamstaal, voortrazende gedachten of gevoelige zintuigen, met tien vermenigvuldigen voor hij bij het niveau van ervaring door een Asperger aankomt. En dat is soms moeilijk uit te leggen als je in een gesprek zegt dat je zo slecht hebt geslapen omdat je je hoofd niet stil kreeg. Negen van de tien keer wordt zoiets herkent of aangenomen als iets dat iedereen wel eens heeft en zit je toch een beetje met je mond vol tanden omdat jijzelf weet dat het bij jou wel eens iets erger of anders kon zijn dat jou gesprekspartner inziet.
Hoewel het soms ook heel fijn kan zijn om gewoon even te horen dat 'iedereen dat wel eens heeft', kan het ook een naar gevoel geven dat je weet dat hoe jij het ervaart niet is zoals iedereen het wel eens heeft. Het kan gevoelens van afstand, eenzaamheid, onbegrip of isolatie oproepen en dat is niet makkelijk. Zelfs mijn behandelaar zei vanmiddag dat zij in al haar tijd dat ze werkt met autisten en met hoeveel ze ervan weet en gezien heeft, ze nooit helemaal zal begrijpen hoe het is. Misschien dat alleen twee autisten in gesprek elkaar echt begrijpen, maar elke autist is ook weer anders. Daarnaast heb ik een sociale kring die waarschijnlijk alleen voorzien is in neurotypische mensen. En hoe geweldig die mensen ook zijn, hoe hard ze me ook willen begrijpen en naar me luisteren als ik dingen uitleg, er zal altijd een gat zijn, een groot stuk waar zij niet en nooit bij zullen komen omdat ze er gewoonweg geen ervaring mee hebben in zichzelf en het dus nooit zullen begrijpen. En dat is iets waar ik nog even niet aan kan wennen.

10 opmerkingen:

  1. Niet alleen heel herkenbaar maar ook een blog die goed aanstipt waar vaak overheen wordt gestapt: solidariteit uit beleefdheid (als je het zo ervaart) geeft je niet de energie waar je behoefte aan hebt. Het botst ook met je gevoel van unieke eigenheid... het hele mechanisme van erbij te horen door te bevestigen werkt voor mensen met ASS nou net precies niet. Belangstelling voor jouw persoonlijke verhaal waarschijnlijk een stuk beter. Heel veel sterkte en succes!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dankjewel Jack! Ik denk dat voor veel mensen met ASS troostende woorden niet voldoende zijn om ons begrepen te voelen, maar ook de acties van mensen, in hoeverre ze rekening houden met wat we nodig hebben in wat ze doen.

      Verwijderen
  2. Herkenbaar. Soms frustreert me dat hevig. Ze bedoelen het vaak goed, maar begrijpen het niet! Ik zeg wel eens, zullen we ruilen? Dan merk je wel hoe ernstig het is en dat ik niet loop te flauwekullen. Dat willen ze dan vaak niet... Gelukkig heb ik ook mensen om me heen die het wel begrijpen, maar die zijn ook autistisch en hebben vaak gelijke of soortgelijke problematiek.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Heel fijn dat je wel begrip vind bij andere autisten om je heen! Die NTers hebben misschien gewoon tijd nodig... Hoop ik.

      Verwijderen
  3. Herkenbaar helaas, ik zeg vaak, ik heb het 365 dagen per jaar 24 uur per dag minn hele leven lang, hoevaak heb jij er last van?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Eigenlijk weet ik niet hoe het is om NT-er te zijn. Soms lijkt het me heerlijk. De hele dag wegzwijmelen in een gelukzalige oppervlakkigheid, anderen lekker makkelijk in hokjes stoppen, of ze er nu wel of niet inpassen, lekker oppervlakkig beleefd met iedereen meelullen omdat het zo hoort en omdat je iedereen te vriend wil houden... Zalig toch? Problemen maken om niks omdat je toch ergens wat over te klagen/zaniken/zeuren moet hebben, wat een luxe!

    En toch blijf ik, met mijn Asperger, liever mezelf. En inderdaad, met autisten heb ik gewoon een beter contact. Wat door NT-ers vaak niet begrepen wordt. Of erger nog: wat ook helemaal niet geloofd wordt. Waarom lukt het hun dan niet om met die andere autist te communiceren? Sja...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik denk niet dat je alle NTers zo over één kam kan scheren, Rolf, er zijn er zat die niet oppervlakkig zijn en zeker ook zo hun eigen problemen om mee te worstelen hebben. Maar ik snap wat je bedoelt, soms lijkt het leven zonder ASS wel makkelijker...

      Verwijderen